Захистіть себе: гострі кишкові інфекції
Гострі кишкові інфекції –одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій –слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся5 кроків до безпечнішої їжі,купайтеся у безпечній воді.
Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.
5 кроків до безпечнішої їжі
- підтримуйте чистоту:
- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
- мийте руки після відвідування туалету
- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.
- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
Відокремлюйте сиру їжу від готової:
- відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами
Ретельно готуйте їжу:
- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
- сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
- ретельно підігрівайте приготовану їжу
Зберігайте їжу при безпечній температурі:
- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години
- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.
- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
- використовуйте чисту або очищену воду
- обирайте свіжі і незіпсовані продукти
- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими
- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.
Інформація з сайту центру громадського здоров’я
Профілактика паразитарних захворювань
З усіх випадків паразитарних захворювань, які реєструються на території області, більше 85% серед дітей, що обумовлено фізіологічними особливостями розвитку дитячого організму, нерозвиненими навичками особистої гігієни та тісним контактом з іншими дітьми при відвідуванні дитячих навчальних закладів.
Найбільш поширеними паразитарними хворобами серед дітей є ентеробіоз (викликається гостриками), аскаридоз — збудником якого є аскарида та лямбліоз (викликається лямбліями).
Точно визначити наявність паразитів у дитини без специфічних лабораторних досліджень неможливо, оскільки клінічні прояви паразитарних захворювань багато в чому неспецифічні і можуть мати ознаки інших інфекційних та неінфекційних захворювань. Але, запідозрити наявність хвороби можливо, звернувши увагу на стан здоров’я дитини та його поведінку. Уражені гельмінтами діти стають дратівливими, вередливими, плаксивими, перебірливими у харчуванні. Крім того, у них знижується апетит, з’являються головні болі, болі в животі, нудота, блювота, шкірні висипання, підвищення температури тіла, кашель, блідість шкіри, свербіж в області анального отвору, який посилюється у вечірній та нічний час, «скрежет» зубами.
Довготривала інвазованість гельмінтами знижує імунітет дитини та сприяє помітному відставанню у фізичному та розумово – психічному стані.
Небезпечні гельмінтози й різними ускладненнями. Аскаридоз може спровокувати апендицит, холецистит, кишкову непрохідність, бронхіт; гострики – дерматити, запалення статевих органів у дівчаток та онанізм.
Зараження гельмінтозами відбувається як безпосередньо від хворої людини, так і через забруднені яйцями гельмінтів продукти харчування, воду, ґрунт, предмети побуту, руки.
Щоб не допустити зараження дітей в організованому колективі необхідно:
• обстежувати дітей та персонал на наявність збудників паразитарних захворювань;
• проводити своєчасне лікування хворих;
• проводити регулярне вологе прибирання приміщень;
• слідкувати за дотриманням дітьми правил особистої гігієни;
• слідкувати за ретельним миттям рук дітей перед вживання їжі, після відвідування туалету, контакту з тваринами, ґрунтом, піском;
• боротися з шкідливими звичками у дітей (гризти нігті, олівці, тощо);
• регулярно мити дитячі іграшки, механічно очищувати килими, м’які меблі;
• ретельно мити овочі, фрукти перед вживанням;
• проводити кварцування книжок, м’яких іграшок та ін.;
• закривати пісочниці на ніч.
Діагностика гельмінтозів нескладна і полягає у дослідженні фекалій чи прианального зіскрібка на наявність яєць гельмінтів. Якщо діагноз встановлено, лікар призначає відповідне лікування.
Використане джерело: http://dnz8.kupyansk.info/info/page/9710
Пам’ятка для батьків «Профілактика вітряної віспи»
Збудником вітряної віспи є вірус, а джерелом інфекції – лише людина, хвора на вітряну віспу або оперізуючий лишай.
Механізм передачі– повітряно-крапельний.
Інфекція легко переноситься на значні відстані (20 м і більше): в сусідні приміщення, з поверху на поверх по вентиляційних та інших ходах. Захворіти може людина будь-якого віку, що не має імунітету до збудника вітряної віспи. Більшість випадків захворювання спостерігається серед дітей у віці до 7 років (80%). Діти, які не відвідують дитячі освітні заклади, хворіють в шкільні роки. У дорослих вітряна віспа зустрічається рідко. Характерна сезонність – в осінньо-зимовий період захворює 70-80% дітей. Після захворювання формується стійкий імунітет. Повторні випадки вітряної віспи зустрічаються напрочуд рідко.
Інкубаційний (прихований період)під час вітряної віспи в середньому складає 11-21 день.
Ознака хвороби - висип, який проходить декілька стадій розвитку: рожева пляма-папула (вузлик) – везикула (бульбашка, наповнена прозорою рідиною) –кірка. У одного й того ж хворого одночасно можна спостерігати і плями, і папули, і везикули, і кірку. Висипання виникає на шкірі тулуба, обличчя, шиї, кінцівок, крім долонь і підошов, на волосяній частині голови. Висипання може з'являтися і на слизових оболонках порожнини рота, статевих органах, особливо у дівчаток. Період висипання триває в середньому 2-10 днів. У більшості випадків захворювання протікає легко, але можуть розвиватися і тяжкі форми. У дітей до 2-х років і у дорослих може розвинутися вірусна пневмонія.
Профілактика вітряної віспи: хворого ізолюють вдома до моменту відпадання останньої кірки. Дітей, які контактують з хворим та не хворіли вітряною віспою, роз'єднують на 21 день. Якщо день контакту з хворим точно встановлено, роз'єднання проводять не відразу, а з 11-го дня після контакту. Проводяться вологе прибирання і провітрювання. Вакцин проти вітряної віспи немає.
Коронавірус
Коментарi