/Files/images/IMG_2054.jpg

Захистіть себе: гострі кишкові інфекції

Гострі кишкові інфекції –одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій –слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся5 кроків до безпечнішої їжі,купайтеся у безпечній воді.

Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

5 кроків до безпечнішої їжі

- підтримуйте чистоту:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу

- мийте руки після відвідування туалету

- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.

- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

- відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів

- для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

Ретельно готуйте їжу:

- ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти

- доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.

- сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим

- ретельно підігрівайте приготовану їжу

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

- не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години

- зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.

- не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику

- не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

- використовуйте чисту або очищену воду

- обирайте свіжі і незіпсовані продукти

- ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими

- не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Інформація з сайту центру громадського здоров’я

Профілактика паразитарних захворювань

З усіх випадків паразитарних захворювань, які реєструються на території області, більше 85% серед дітей, що обумовлено фізіологічними особливостями розвитку дитячого організму, нерозвиненими навичками особистої гігієни та тісним контактом з іншими дітьми при відвідуванні дитячих навчальних закладів.

Найбільш поширеними паразитарними хворобами серед дітей є ентеробіоз (викликається гостриками), аскаридоз — збудником якого є аскарида та лямбліоз (викликається лямбліями).

Точно визначити наявність паразитів у дитини без специфічних лабораторних досліджень неможливо, оскільки клінічні прояви паразитарних захворювань багато в чому неспецифічні і можуть мати ознаки інших інфекційних та неінфекційних захворювань. Але, запідозрити наявність хвороби можливо, звернувши увагу на стан здоров’я дитини та його поведінку. Уражені гельмінтами діти стають дратівливими, вередливими, плаксивими, перебірливими у харчуванні. Крім того, у них знижується апетит, з’являються головні болі, болі в животі, нудота, блювота, шкірні висипання, підвищення температури тіла, кашель, блідість шкіри, свербіж в області анального отвору, який посилюється у вечірній та нічний час, «скрежет» зубами.

Довготривала інвазованість гельмінтами знижує імунітет дитини та сприяє помітному відставанню у фізичному та розумово – психічному стані.

Небезпечні гельмінтози й різними ускладненнями. Аскаридоз може спровокувати апендицит, холецистит, кишкову непрохідність, бронхіт; гострики – дерматити, запалення статевих органів у дівчаток та онанізм.

Зараження гельмінтозами відбувається як безпосередньо від хворої людини, так і через забруднені яйцями гельмінтів продукти харчування, воду, ґрунт, предмети побуту, руки.

Щоб не допустити зараження дітей в організованому колективі необхідно:
• обстежувати дітей та персонал на наявність збудників паразитарних захворювань;
• проводити своєчасне лікування хворих;
• проводити регулярне вологе прибирання приміщень;
• слідкувати за дотриманням дітьми правил особистої гігієни;
• слідкувати за ретельним миттям рук дітей перед вживання їжі, після відвідування туалету, контакту з тваринами, ґрунтом, піском;
• боротися з шкідливими звичками у дітей (гризти нігті, олівці, тощо);
• регулярно мити дитячі іграшки, механічно очищувати килими, м’які меблі;
• ретельно мити овочі, фрукти перед вживанням;
• проводити кварцування книжок, м’яких іграшок та ін.;
• закривати пісочниці на ніч.

Діагностика гельмінтозів нескладна і полягає у дослідженні фекалій чи прианального зіскрібка на наявність яєць гельмінтів. Якщо діагноз встановлено, лікар призначає відповідне лікування.

Використане джерело: http://dnz8.kupyansk.info/info/page/9710

Пам’ятка для батьків «Профілактика вітряної віспи»

Збудником вітряної віспи є вірус, а джерелом інфекції – лише людина, хвора на вітряну віспу або оперізуючий лишай.

Механізм передачі– повітряно-крапельний.

Інфекція легко переноситься на значні відстані (20 м і більше): в сусідні приміщення, з поверху на поверх по вентиляційних та інших ходах. Захворіти може людина будь-якого віку, що не має імунітету до збудника вітряної віспи. Більшість випадків захворювання спостерігається серед дітей у віці до 7 років (80%). Діти, які не відвідують дитячі освітні заклади, хворіють в шкільні роки. У дорослих вітряна віспа зустрічається рідко. Характерна сезонність – в осінньо-зимовий період захворює 70-80% дітей. Після захворювання формується стійкий імунітет. Повторні випадки вітряної віспи зустрічаються напрочуд рідко.

Інкубаційний (прихований період)під час вітряної віспи в середньому складає 11-21 день.

Ознака хвороби - висип, який проходить декілька стадій розвитку: рожева пляма-папула (вузлик) – везикула (бульбашка, наповнена прозорою рідиною) –кірка. У одного й того ж хворого одночасно можна спостерігати і плями, і папули, і везикули, і кірку. Висипання виникає на шкірі тулуба, обличчя, шиї, кінцівок, крім долонь і підошов, на волосяній частині голови. Висипання може з'являтися і на слизових оболонках порожнини рота, статевих органах, особливо у дівчаток. Період висипання триває в середньому 2-10 днів. У більшості випадків захворювання протікає легко, але можуть розвиватися і тяжкі форми. У дітей до 2-х років і у дорослих може розвинутися вірусна пневмонія.

Профілактика вітряної віспи: хворого ізолюють вдома до моменту відпадання останньої кірки. Дітей, які контактують з хворим та не хворіли вітряною віспою, роз'єднують на 21 день. Якщо день контакту з хворим точно встановлено, роз'єднання проводять не відразу, а з 11-го дня після контакту. Проводяться вологе прибирання і провітрювання. Вакцин проти вітряної віспи немає.

Коронавірус

/Files/images/medsestra/1.jpg

/Files/images/medsestra/21.jpg

/Files/images/medsestra/5e99c5d7249ab455258182.png

/Files/images/medsestra/5e99c5dd4c231554893907.png

/Files/images/medsestra/5e99c5e367890304197834.png

/Files/images/medsestra/5e99c5e7d8a05884540578.png

/Files/images/medsestra/5e99c5edde8a2775513617.png

/Files/images/medsestra/5e99c5f4883eb699452591.png


Кiлькiсть переглядiв: 301

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.